Jeśli od pewnego czasu nie masz zbyt wielu wolnych chwil, aby stać w kuchni i pichcić, pokażę Ci jak piorunem zrobić zupę dyniową. Serio, przygotowanie nie zajmie Ci dłużej, niż 15 minut i od wejścia do kuchni i chwycenia noża aż do momentu delektowania się zupą nie minie więcej, niż 30 minut. Szast, prast! i po krzyku, masz pyszną zupę. Nie marnuję więc czasu na zbędne pisanie, tylko podaję Ci składniki. Czas start!
pół dyni piżmowej, obranej i pokrojonej w kostkę
dwie obrane marchewki pokrojone w cienkie paski obieraczką do warzyw
trzy średniej wielkości ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę
0,7 litra wywaru warzywnego (lub wody, wtedy jest jeszcze szybciej)
łyżeczka różowej soli himalajskiej (uwielbiam!)
świeżo mielony pieprz
dwie łyżki pestek dyni
łyżka oleju lnianego
Zacznij gotować ziemniaki w osolonej wodzie, po chwili dorzuć dynię i marchewkę. Przykryj i gotuj do miękkości. W międzyczasie praż na patelni pestki dyni i pilnuj, aby się nie przypaliły. Gdy warzywa w garnku są już miękkie, zmiksuj całość uzyskując gładki krem.
Przelej na talerz, posyp prażonymi pestkami, pieprzem i polej olejem lnianym.
Gotowe!
Jak milo ujrzeć nowy post po tak długiej przerwie! Mam nadzieje, ze już nie powtórzą się takie nieobecności na blogu 😉
Zupa dyniowa rządzi!
PolubieniePolubienie
Tak jest! Serdeczne dzięki za pamięć 🙂
PolubieniePolubienie
Wygląda pysznie! 🙂 Zrobiłam niedawno podobną zupe dyniową, ale zamiast zwykłych ziemniaków dodałam bataty.
PolubieniePolubienie
Była pyszna ale niestety szybko zniknęła 🙂 Następną zrobię z batatami, pewnie będzie słodsza. Ściskam 🙂
PolubieniePolubienie
U mnie tez byla wczoraj zupa dyniowa. Tylko jej przygotowanie trwa duuuuzo dluzej. Ale oplaca sie, jest niesamowita. Na zimowe wieczory – coz lepszego?;-)
PolubieniePolubienie
Zgadza się! Ja lubię ją w wersji gęstego kremu- dziś dorzucę grzanki czosnkowe, a co! 🙂 Miłej niedzieli, Asia
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Tobie tez milej zycze:-) My wlasnie ze spacerku wrocilismy, zimno, ale slonecznie:-)
PolubieniePolubienie