Szybka zupa dyniowa

Jeśli od pewnego czasu nie masz zbyt wielu wolnych chwil, aby stać w kuchni i pichcić, pokażę Ci jak piorunem zrobić zupę dyniową. Serio, przygotowanie nie zajmie Ci dłużej, niż 15 minut i od wejścia do kuchni i chwycenia noża aż do momentu delektowania się zupą nie minie więcej, niż 30 minut. Szast, prast! i po krzyku, masz pyszną zupę. Nie marnuję więc czasu na zbędne pisanie, tylko podaję Ci składniki. Czas start!

pół dyni piżmowej, obranej i pokrojonej w kostkę

dwie obrane marchewki pokrojone w cienkie paski obieraczką do warzyw

trzy średniej wielkości ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę

0,7 litra wywaru warzywnego (lub wody, wtedy jest jeszcze szybciej)

łyżeczka różowej soli himalajskiej (uwielbiam!)

świeżo mielony pieprz

dwie łyżki pestek dyni

łyżka oleju lnianego

Zacznij gotować ziemniaki w osolonej wodzie, po chwili dorzuć dynię i marchewkę. Przykryj i gotuj do miękkości. W międzyczasie praż na patelni pestki dyni i pilnuj, aby się nie przypaliły. Gdy warzywa w garnku są już miękkie, zmiksuj całość uzyskując gładki krem.

Przelej na talerz, posyp prażonymi pestkami, pieprzem i polej olejem lnianym.

Gotowe!

 DSC_0037DSC_0035DSC_0044

7 thoughts on “Szybka zupa dyniowa

  1. U mnie tez byla wczoraj zupa dyniowa. Tylko jej przygotowanie trwa duuuuzo dluzej. Ale oplaca sie, jest niesamowita. Na zimowe wieczory – coz lepszego?;-)

    Polubienie

Dodaj komentarz