Co to jest gojnik i dlaczego warto go pić

Lubię próbować nowe smaki. Jeśli chodzi o herbaty to od dłuższego czasu najbardziej smakował mi czystek z hibiskusem. Ziołowych naparów właściwie nie dosładzam, nie czuję takiej potrzeby bo lubię czuć naturalny smak tego, co piję. Kilka tygodniu temu usłyszałam o gojniku i chodziła za mną myśl, żeby go spróbować. Z braku czasu udało mi się go kupić dopiero wczoraj. Jak się okazuje, ta urocza roślina zwana Sideritis scardica rośnie w górach na terenie miedzy innymi Bałkanów. Według informacji, jakie znalazłam na opakowaniu oraz w zielniku okazuje się, że gojnik ma wiele właściwości pozytywnie wpływający na organizm, między innymi wzmacnia układ odpornościowy, działa przeciwzapalnie i  antybakteryjnie. Dodatkowo wspomaga układ krążenia i reguluje temperaturę ciała (hurra! jako hashimotka mam permanentnie zmarznięte stopy i dłonie i z przyjemnością sprawdzę, czy gojnik zadziała jako naturalny termoregulator).

Jeśli chodzi o smak, to jest on bardzo przyjemny, lekko słodki z delikatną cytrusową nutą. Znasz smak czystka? Jest dość gorzki, z kolei pijąc gojnik nie wyczujesz goryczki. Jeśli lubisz, możesz dosłodzić go miodem, melasą karobową albo innym słodziwem które masz aktualnie pod ręką albo dorzucić kawałek świeżego imbiru. Na początek jednak polecam Ci spróbować wypić kubek naparu takim, jaki jest bez słodzenia.

Najlepiej kup taki gojnik, który nie został zmielony. W paczce powinny znaleźć się długie, zasuszone łodyżki mające także kwiaty. Wybierz dwie z nich, połam na mniejsze części tak, aby zmieściły się w kubku, zalej wrzątkiem i parz około 5 minut. Pij gorące lub przestudzone. Producent zaleca picie jednego kubka naparu dziennie. Nie stwierdzono przedawkowania 🙂 Dowiedziałam się także, że badacze zauważyli pozytywny wpływ gojnika na organizmy osób zmagające się z chorobą Alzheimera. Brzmi nieźle, prawda?

To jak, spróbujesz?

Ściskam, Asia

dsc_0489

dsc_0466

dsc_0507

 

2 thoughts on “Co to jest gojnik i dlaczego warto go pić

Dodaj komentarz