Pasta z kurkumy i złote mleko

Na pewno dobrze to znasz: przemoczyłaś/-łeś nogi stojąc na przystanku, parasolka już dawno się połamała i czujesz, jak lodowaty wiatr przenika cię do szpiku kości. Po kilku dniach zaczyna boleć cię głowa, katar urywa nos, a plany weekendowe kończą się na leżeniu w łóżku. Znalazłam się właśnie w takiej sytuacji. Jest nieciekawie, smarkato, głowoboląco. Mogłabym nafaszerować się „cudeńkami” z apteki, ale wolałam postawić na złote mleko, o którym na pewno i Ty słyszałaś/-łeś. Do zrobienia go potrzebna będzie pasta z kurkumy. Ta cudna przyprawa, którą najczęściej można kupić w formie proszku o pięknym kolorze jest wspaniałym remedium na różne dolegliwości (ale nie tylko! służyła między innymi do barwienia tkanin, wchodzi też w skład mieszanek przypraw używanych do gotowania curry). Jeśli wiec bolą cię stawy, masz anemię, masz problemy z zasypianiem, cierpisz na choroby jelit albo tak jak ja jesteś w długoletnim związku z zapaleniem tarczycy Hashimoto, pokochaj kurkumę i włącz ją do swojej diety. Aby przygotować pastę potrzebujesz następujące składniki:

-1/4 szklanki sproszkowanej kurkumy (ja wzięłam dwa opakowania)

-1/2 szklanki wody

-1 łyżeczka oleju kokosowego

1/4 łyżeczki sproszkowanego chilli lub pieprzu

-patelnię

Kurkumę, chilli i wodę wymieszaj na patelni i podgrzewaj przez 6 minut. Dokładnie mieszaj, woda odparuje a na patelni zostanie dość gęsta pasta o pięknym kolorze. Pamiętaj, aby jej nie zagotować! Na koniec dodaj olej kokosowy, dokładnie wymieszaj i zostaw do ostygnięcia a następnie przełóż do czystego słoika i przechowuj w lodówce nie dłużej, niż dwa tygodnie. Jestem pewna, że jeśli Ci posmakuje to zużyjesz ją szybciej.

A teraz pozostaje przygotować złote mleko:

-szklanka ulubionego mleka roślinnego (u mnie migdałowe, ale nie krępuj się użyć mleka jaglanego, owsianego lub ryżowego)

-1/2 łyżeczki pasty z kurkumy

-szczypta imbiru

-gwiazdka anyżu

Połącz wszystkie składniki i podgrzewaj, mieszając. Nie dopuść do zagotowania napoju. Następnie przelej do ulubionego kubka i ciesz się smakiem tego wyjątkowego antybiotyku. Jeśli chcesz, mleko możesz dosłodzić ulubionym słodziwem, np. miodem. W czasie przeziębienia pij trzy, cztery razy dziennie. Jeśli choróbsko już cię opuściło, możesz pić mleko tak często, jak Ci pasuje, na przykład co wieczór przed snem.

Tymczasem znów chowam się pod kołdrę,

ściskam

Niemięsojadka

dsc_0317

dsc_0330dsc_0352

Advertisements

One thought on “Pasta z kurkumy i złote mleko

  1. Polecam wszystkim zlote mleko! Mimo, ze nie przepadam za kurkuma ani imbirem, zdesperowana, z angina, przygotowałam wczoraj filiżankę tego przyjemnie rozgrzewającego napoju o słonecznym kolorze. Zaskoczył mnie miło swoim smakiem. Z pewnością będę go popijać nie tylko w czasie choroby ale rowniez w chłodne i szare jesienno-zimowe dni! Dziękuje za przepis!

    Lubię to

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s