Dziś będzie krótko i konkretnie. Oto zielona pasta z jarmużu, którą możesz posmarować krakersy, chleb, lub po prostu zjeść ją samą. Najlepiej paluchami, oblizując je póżniej. Składniki na pastę:
6 garści jarmużu
4 małe ząbki czosnku
2 łyżki lnu mielonego
1/2 łyżeczki czarnuszki
1 łyżeczka suszonych pomidorów
1 łyżeczka różowej soli himalajskiej
szczypta pieprzu
1 łyżka surowych, łuskanychh ziaren konopi (są obecnie dostępne w drogerii Rossmann)
1 łyżka oleju lnianego
Do wrzącej, osolonej wody (1 litr) wrzuć pokrojony jarmuż i gotuj 5 minut. Odcedź i zostaw do wystudzenia. W misce połącz jarmuż z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, dodaj szczytę soli, szczyptę pieprzu i olej lniany. Wszystko zblenduj krótko na gładką masę. Dodaj len mielony, suszone pomidory, czarnuszkę, łuskane ziarna konopi i wymieszaj. Gotowe! 🙂 Aby pasta ładnie się prezentowała, przełóż ją do foremki na muffinki i przyciśnij łyżką. Delikatnie wyjmij na talerz, ozdób listkiem jarmużu i szczyptą ziaren konopi.
Smacznego!
Ściskam, Niemięsojadka