Pasta z jarmużu z czosnkiem i surowymi ziarnami konopi

Dziś będzie krótko i konkretnie. Oto zielona pasta z jarmużu, którą możesz posmarować krakersy, chleb, lub po prostu zjeść ją samą. Najlepiej paluchami, oblizując je póżniej. Składniki na pastę:

6 garści jarmużu

4 małe ząbki czosnku

2 łyżki lnu mielonego

1/2 łyżeczki czarnuszki

1 łyżeczka suszonych pomidorów

1 łyżeczka różowej soli himalajskiej

szczypta pieprzu

1 łyżka surowych, łuskanychh ziaren konopi (są obecnie dostępne w drogerii Rossmann)

1 łyżka oleju lnianego

Do wrzącej, osolonej wody (1 litr) wrzuć pokrojony jarmuż i gotuj 5 minut. Odcedź i zostaw do wystudzenia. W misce połącz jarmuż z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, dodaj szczytę soli, szczyptę pieprzu i olej lniany. Wszystko zblenduj krótko na gładką masę. Dodaj len mielony, suszone pomidory, czarnuszkę, łuskane ziarna konopi i wymieszaj. Gotowe! 🙂 Aby pasta ładnie się prezentowała, przełóż ją do foremki na muffinki i przyciśnij łyżką. Delikatnie wyjmij na talerz, ozdób listkiem jarmużu i szczyptą ziaren konopi.

Smacznego!

Ściskam, Niemięsojadka

pasta2pasta

Dodaj komentarz