Deser pomarańczowy z chia w mleku kokosowym z owocami róży

Co za cudna, deszczowa sobota! Po ogólnym ogarnięciu mieszkania i załatwieniu tysiąca spraw w mieście można zamknąć się w kuchni i gotować. Najpierw bezglutenowe tortellini ze szpinakiem a później bezsernik jaglany (chłodzi się w lodówce). Ale co by tu zjeść na szybko (i słodko)…? No dobra, do dzieła. Mleko kokosowe? Jest. Nasiona chia? Meldują się na wezwanie. Pomarańcza? Dalej poszło gładko. Abrakadabra i mam deser. Ciebie też zachęcam do zrobienia go. Szykuj szkło i do dzieła! To co za chwilę zobaczysz, powstało z następujących składników:

2 dojrzałe pomarańcze

6 łyżek mleka kokosowego z namoczonymi wcześniej nasionami chia (do puszki mleka 400 ml najlepiej dodać 5 łyżek nasion, dokładnie wymieszać i wstawić na kilka godzin do lodówki)

kawałki owoców róży (znalazłam w spiżarce- dostałam je kiedyś od mamy. Ty możesz użyć np. rozmrożone maliny, jagody, aronię lub inne owoce, które lubisz i masz pod ręką)

Nasiona chia najlepiej namoczyć przez kilka godzin w mleku kokosowym, doskonale napęcznieją i będą efektownie wyglądać. Pomarańcze obierz, pokrój i zmiksuj blenderem. Kawałki owoców delikatnie przyklej do ścianek naczynia w którym podasz deser. Delikatnie wlej mus pomarańczowy a na koniec dodaj nasiona. Udekoruj według uznania.

Ściskam, Niemięsojadka

DSC_0165DSC_0170DSC_0161

Reklamy

One thought on “Deser pomarańczowy z chia w mleku kokosowym z owocami róży

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s