Koleżanka zapytała mnie wczoraj, jak właściwie smakuje „ten słynny jarmuż”. Zanim odpowiedziałam, musiałam chwilkę pomyśleć, zmarszczyć czoło i kilka razy przejechać językiem po podniebieniu i w końcu… wiem! przypomina mi rarytas z dzieciństwa, kapuściany głąb! Tobie też tak się kojarzy?
Jeśli nie przepadasz za kapuścianym posmakiem, proponuję Ci przygotować jarmuż w formie chrupiącej, pikantnej przegryzki. Nie zarzekaj się, że nigdy nie spróbujesz. Na początek przygotuj niewielką porcję, spróbuj, polub.
Poza tym, że ma ciekawy smak, to jest absolutną bombą witaminową. Kilka lat temu gdy walczyłam z anemią, jarmuż poleciła mi znajoma sprzedawczyni z bazaru. Miała jarmuż w swoim ogródku i sprzedawałago wtedy w sporej wielkości pęczkach. Teraz widzę, że można go kupić w wielu marketach, opakowany, nawet umyty i pocięty! Fiu, fiu…
Nie ociągaj się więc i spróbuj. Będziesz potrzebować:
3 garści jarmużu
4 łyżki oleju rzepakowego, w którym wcześniej macerowała się bazylia, papryczka chilli i oregano (możesz przygotować taki olej w domu lub kupić w sklepie)
łyżeczka zielonej czubricy (warto mieć pod reką tę przyprawę)
łyżeczka suszonych, pokruszonych płatków czosnku
łyżeczka soku z cytryny
łyżeczka octu balsamicznego
Jarmuż umyj i posiekaj dośc grubo. Polej olejem, dokładnie wymieszaj aby każdy listek był wysmarowany tłuszczem. Rozłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posyp czubricą. Piecz przez 10 w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni. Powinien delikatnie zbrązowieć i przyjemnie pachnieć.
Odczekaj chwilę, gdy będzie chrupiący przełóż na talerz i skrop sokiem z cytryny i olejem balsamicznym a następnie schrup z przyjemnością. I jak?
ściskam, Niemięsojadka
To musi być pyszne! Zabieramy się do zrobienia jarmużu w taki sposób już od jakiegoś czasu, ale zawsze jak dorwiemy świeży miksujemy w koktajlach lub dusimy jak szpinak i tyle z tego wychodzi 😦 Następnym razem koniecznie zrobimy wg Twojego przepisu. Idealna przekąska przed TV 🙂
PolubieniePolubienie
To naprawdę super przegryzka, a chrupanie wciąga 🙂 Spróbujcie chociaż raz bo frajda ogromna 🙂 Pozdrowienia!
PolubieniePolubienie
O, tak jarmużu jeszcze nie potraktowałam 😛
PolubieniePolubienie
Polecam! Cudownie chrupie! 🙂
PolubieniePolubienie