Wegańskie pierogi z soczewicą i grzybami leśnymi

Nuda? Nie znam czegoś takiego! Nie umiem się nudzić nawet wtedy, gdy jestem zmuszona weekend spędzić w domu z zapaloną krtanią. Dzisiejsze przedpołudnie upłynęło pod znakiem pierogów.Tak, dzisiaj naprawdę był Dzień Pierogów, a to wszystko dzięki Food Porn Vegan Style i jej przepisowi na owe smakołyki. Z podanych składników zrobiłam 20 pierogów. Serio, nie mogę tego nie polecić! Jest niebiańsko! Dzięki! A teraz do pracy:

CIASTO:

1,5 szklanki mąki orkiszowej (ja wybrałam ciemną)

1/2 szklanki ciepłej wody

1/2 łyżeczki różowej soli himalajskiej

łyżeczka oliwy

Mąkę przesiej i wymieszaj z solą, dolej oliwę i wodę. Ciasto najlepiej jest wyrabiać ręką. Gdyby było zbyt luźne dodaj jeszcze trochę mąki. Wyrób dokładnie, ulep kulkę i włóż do lodówki na pół godziny.

FARSZ:

1/2 szklanki zielonej soczewicy

garść suszonych grzybów leśnych (wiwat moje jesienne wyprawy do lasu o 5 rano!)

1 cebula

2 ząbki czosnku

sól różowa himalajska

świeżo mielony czarny pieprz

łyżka ziół prowansalskich

łyżka oliwy

Grzyby zalej wrzątkiem, namaczaj przez 10 minut, a następnie gotuj przez 5 minut. Soczewicę ugotuj do miękkości. Cebulę posiekaj drobno i podsmaż na oliwie razem ze zmiażdżonym czosnkiem, aż będą złotego koloru. Dodaj posiekane grzyby oraz soczewicę, smaż przez chwilę. Dodaj sól, pieprz i zioła. Gdy warzywa przestygną, zblenduj je na gładką masę. Dopraw do smaku.

Ciasto na pierogi wałkuj, szklanką wykrawaj kółka, nakładaj farsz, lep pierogi i gotuj je w osolonej wodzie. Możesz pałaszować je od razu po wyjęciu na talerz lub odsmażyć na patelni. Przyznaję się bez bicia, że dzisiejsza porcja zniknęła w kilka minut. Ukłony dla Food Porn!

DSC_0348DSC_0352DSC_0359DSC_0364

Reklamy

6 thoughts on “Wegańskie pierogi z soczewicą i grzybami leśnymi

  1. Uwielbiam pierogi, a z soczewicą to już przenajbardziej na świecie. Tylko nie potrafię zupełnie ich lepić i wychodzą mi takie mutanty. Nie to co Twoje takie zgrabniutkie!

    Polubienie

    • Mutanty? haha, dobre! Moje zgrabniutkie? Dzięki, ale uwierz mi, że dzisiaj lepiąc je psioczyłam, że mi wychodzą takie rozklapane…mistrzowskie robiła moja babcia, uczyła mnie ale na pieruna nie potrafiłam tego zrobić idealnie. Trudno. Grunt, że dobrze smakują 🙂

      Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s