Wegańskie kluski ziemniaczane z oregano i czarnuszką

Pyry, kartofle, ziemniaki. Jak zwał, tak zwał, uwielbiam je! Przypominam sobie, jak będąc smarkatą dzieciną zajadałam się takimi pieczonymi w ognisku. Albo jak uszy mi się trzęsły, gdy jadłam babciny kulebiak. Co do ziemniaków okazuje się, że pewne centrum badawcze w Peru opisało prawie…5 tysięcy odmian tego warzywa! Inkowie natomiast nosili przy sobie ziemniaka, aby chronić się przed reumatyzmem. Nie wiedziałam, ale teraz już wiem, że jeden średniej wielkości ziemniak uzupełnia w 30% dzienne zapotrzebowanie na witaminę C! Kiedy kupujesz pyry, pamiętaj, żeby nie kupować takich, które mają zielone plamki. Pytasz, dlaczego? Taki ziemniak może mieć podwyższoną zawartość solaniny (to paskudny toksyczny glikozyd), która może spowodować zatrucie. Także jeśli zobaczysz, że ziemniaki które przechowujesz na przykład z piwnicy wypuszczają długaśne fiuuuu kiełki (brr, wyglądają jak robale! ratunku!), bardzo dokładnie je wytnij. W kiełkach kumulują się wstrętne toksyczne związki mające rakotwórcze właściwości. Dobra, koniec mądrzenia się. Wczoraj naszła mnie chęć na kluski z ziemniaków, ale żeby były smakowicie aromatyczne, dodałam oregano. Oto, co powstało dobrego, bym mogła kilka dni chodzić do kuchni i odsmażać na oliwie, tadaaam! Żeby zrobić takie kluski, musisz mieć poniżej wymienione składniki:

8 średniej wielkości ziemniaków

szklanka mąki orkiszowej (jeśli nie masz, śmiało użyj pszennej)

łyżeczka ziaren czarnuszki

2 łyżki suszonego oregano

1 łyżka wody

sól

świeżo mielony czarny pieprz

Ziemniaki wyczyść i ugotuj w skórkach do miękkości. Lekko wystudź, obierz i przeciśnij przez praskę, aby powstała gładka masa. Dodaj łyżkę wody.

Przypraw solą, pieprzem, oregano i czarnuszką, stopniowo dosypuj mąkę i wyrabiaj (najlepiej ręką!) elastyczną masę. Gdyby była za rzadka, dosyp jeszcze trochę mąki.

Do osolonej i wrzącej wody wrzuć „kluskę testową”, jeśli się rozleci w gotowaniu dodaj do ciasta jeszcze trochę mąki. Jeśli wszystko jest okej i kluska wypłynęła na powierzchnię, możesz śmiało gotować. Formuj wałeczki grubości około 2 cm, odcinaj po kawałku i wrzucaj do garnka. Możesz najpierw lekko spłaszczyć wałeczek. Ma być tak, jak lubisz!

Gdy kluski wypłyną wyciągaj je i odsączaj na sitku. Za chwilę możesz je podsmażyć na oliwie, aż będą złotego koloru.

Możesz zrobić do nich sos pieczarkowy, sos pomidorowy, sos pietruszkowy… albo zjeść same, prosto z patelni. Ja wybrałam tę ostatnią opcję 🙂

Miłego gotowania!DSC_0328DSC_0327

Reklamy

5 thoughts on “Wegańskie kluski ziemniaczane z oregano i czarnuszką

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s