Pikantny kapuśniak z pieczarkami

Czy jest lepsza zupa na jesienny czas, niż kapuśniak? Według mnie odpowiedź jest prosta: nie ma! Kapuśniak jest moim absolutnym faworytem, uwielbiam go od zawsze z tą jednak różnicą, że od kilku lat robię go bez mięsnej „wkładki”. Zatem bez zbędnego gadania przechodzę do listy potrzebnych Ci składników:

250 g kiszonej kapusty (uważaj, żeby to była kapusta kiszona, a nie kwaszona)

500 g pieczarek

duża marchewka

korzeń selera

pół pęczka pietruszki (lub 4 łyżki  suszonej ekologicznej pietruszki)

8 szklanek wody

6 kostek mrożonego wywaru warzywnego (nie używaj sztucznych kostek!)

6 średniej wielkości ziemniaków

cebula

liść laurowy

świeżo mielony czarny pieprz

różowa sól himalajska

szczypta tymianku roztartego w moździerzu (wydobędziesz cudny aromat)

olej rzepakowy

Kapustę kiszoną lekko odciśnij, przełóż do rondelka, podlej wodą, dodaj liść laurowy i duś na niewielkim ogniu około 15 minut.

Pieczarki pokrój w plastry i smaż na mocno rozgrzanym oleju. Cebulę posiekaj drobno i dodaj do pieczarek. Dodaj posiekaną świeżą (lub suszoną) pietruszkę, wymieszaj, zdejmij z ognia.

Do dużego garnka dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, startą marchewkę, pokrojony w kostkę seler oraz kostki zamrożonego wywaru warzywnego. Wlej 8 szklanek wody, przykryj, zagotuj.

Dodaj pieczarki usmażone z dodatkami, gotuj kilka minut a następnie dodaj podduszoną kapustę. Przykryj, zagotuj. Dodaj sól, 2 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu (jeśli nie lubisz bądź nie możesz jeść pikantnych potraw, dodaj oczywiście mniej pieprzu) i roztarty tymianek.

Podawaj gorący, ja dziś jem kapuśniak z chlebem razowym z Bieszczad. Jest cudownie!

Uściski, NiemięsojadkaDSC_0229DSC_0232

Reklamy

2 thoughts on “Pikantny kapuśniak z pieczarkami

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s