Gazpacho. Zimna zupa z Andaluzji.

Lubię końcówkę lata. Cudownie jest wybrać się na bazar i kupić tanio większe ilości pomidorów, z których później robi się hurtowe ilości pysznych przetworów. Sos pomidorowy z czosnkiem, sos pomidorowy z papryką i kolendrą…możliwości jest mnóstwo. A ja nabrałam wczoraj chęci na hiszpański chłodnik czyli gazpacho. Zrobienie takiej zupy jest banalnie proste, a radość z jedzenia ogromna. Jedyne, nad czym zastanawiałam się podczas gotowania, to czy można nazwać gazpacho surową zupą, skoro pomidory zalewa się wrzątkiem przed obraniem ze skórki? Czy jakiś witarianin może mi to wytłumaczyć?

Póki pogoda dopisuje, jest ciepło a słońce pięknie świeci, zapraszam Cię do przygotowania dziś gazpacho. Będziesz potrzebować:

1 kg dojrzałych pomidorów

zielony ogórek

cebula

4 ząbki czosnku

zielona papryka

czerwona papryka

5 łyżek oliwy

3 łyżki octu winnego

różowa sól himalajska

szklanka wody

2 kromki chleba (najlepiej takiego, który sam/a upieczesz)

Pomidory obierz ze skórki, papryki wyczyść z nasion. Obierz czosnek i cebulę. Kromki chleba namocz w wodzie.

Odłóż jednego pomidora, kawałek ogórka, kawałek cebuli oraz po kawałku zielonej i czerwonej papryki. (Odłożone warzywa pokrój w bardzo drobną kostkę, będą potrzebne do udekorowania gotowej zupy).

Warzywa włóż do dużego garnka i zmiksuj razem z wodą, oliwą, octem winnym i namoczonym chlebem. Posól do smaku tyle, ile lubisz. Teraz trzeba tylko porządnie schłodzić zupę, zostaw ją w lodówce na kilka godzin. Gdy będzie już odpowiednio zimna, podawaj ją posypaną posiekanymi wcześniej warzywami.

Możesz także posypać gazpacho posiekanymi drobno, podprażonymi orzechami. Wykorzystałam przepis z „Palce lizać” z 9 września.DSC_0104DSC_0111DSC_0113

Reklamy

6 thoughts on “Gazpacho. Zimna zupa z Andaluzji.

  1. Chyba niezupełnie jest to surowa zupa w takim razie. Spróbuj zmiksować zupę bez obierania pomidorów, dobry blender powinien sobie poradzić 🙂

    Lubię to

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s