Kotlety z kaszy gryczanej niepalonej

Drogi Czytelniku, dzisiaj będzie krótko, zwięźle i na temat: kotlety! Dzisiejsza niedziela prezentuje się iście jak dzień końca października, względnie początek listopada. Nie mogłam jednak poddać się deszczowemu nastrojowi, dlatego popędziłam do kuchni i pałaszuję właśnie niedzielny obiad. Z podanych niżej składników usmażyłam 15 kotletów:

1 szklanka suchej kaszy gryczanej niepalonej

1 duża cebula

250 g twarogu

3 ząbki czosnku

2 łyżki świeżych listków oregano

1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej

2 łyżki czarnego sezamu

1 łyżeczka soli różowej himalajskiej

1/2 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu

2 łyżki lnu mielonego

płatki owsiane (opcjonalnie)

Szklankę kaszy gryczanej niepalonej zalej dwiema szklankami wrzątku i gotuj, aż kasza wchłonie wodę. Wystudź. Na rozgrzanym oleju podsmaż na złoto posiekaną cebulę.

Do wystudzonej kaszy dodaj cebulę, ząbki czosnku i twaróg. Wszystko razem zblenduj, aż powstanie dość gładka masa. Następnie dodaj oregano, mieloną paprykę, sól, pieprz, czarny sezam i len mielony. Całość dokładnie wymieszaj.

Formuj okrągłe kulki, lekko spłaszczaj (u mnie 1 łyżka stołowa masy= 1 kotlet) i smaż na niewielkiej ilości mocno rozgrzanego oleju, aż będą złotego koloru. (Możesz je obtoczyć w płatkach owsianych i dopiero wtedy smażyć).

Zjadłam je z pikantnym sosem pomidorowym domowej roboty, ale myślę, że idealne będą także z sosem czosnkowym, lub innym Twoim ulubionym sosem.

Smacznego ❤ DSC_8266DSC_8265DSC_0001DSC_0002DSC_0004

Reklamy

2 thoughts on “Kotlety z kaszy gryczanej niepalonej

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s