Jak zrobić zakwas

Zachęcam Cię do samodzielnego upieczenia chleba. Oprócz tego, że będzie o niebo zdrowszy i bardziej wartościowy od kupionego w sklepie i zapewne pełnego polepszaczy, to gwarantuję Ci dobrą zabawę oraz na koniec dumę z własnego osiągnięcia. Na początek proponuję upiec chleb, który jest moim ulubionym, przepis na niego znajdziesz TUTAJ. Zacznij od zakwasu. Jeśli ktoś z Twoich znajomych piecze chleb, możesz poprosić o odłożenie w słoik kilku łyżek zakwasu, a jeśli nie, pędź do kuchni, podwijaj rękawy i do dzieła- sam/-a nauczysz się robić zakwas. Ja zaczynałam metodą prób i błędów, prokrastynacja mnie przerastała i najczęściej było tak, że zapominałam dokarmić zakwas, który pleśniał i nadawał się jedynie do wyrzucenia. W końcu zaparłam się (co? ja nie dam rady?) i zrobiłam pierwszy udany zakwas. To było mniej więcej trzy lata temu, teraz piekę chleb regularnie, raz w tygodniu i zakwas mam gotowy na bieżąco (odkładam kilka łyżek mieszaniny chlebowej do słoika i trzymam w lodówce). Specjalnie dla Ciebie zrobiłam zakwas i co dnia fotografowałam jego „zachowanie” w słoiku. Zobacz poszczególne etapy i bierz się do robienia własnego zakwasu na chleb. Zajmie Ci to około cztery dni. Powodzenia!

Będziesz potrzebować mąkę żytnią razową, typ 2000. Z pewnością kupisz taką na bazarze. Na początek kup pół kilo mąki. Pierwszego dnia odmierz 3/4 szklanki mąki, wsyp do dużego słoja, a następnie wymieszaj z 120 ml przegotowanej, ostudzonej wody:DSC_8258Słój z zakwasem ustaw w ciepłym miejscu, przykryj go lnianą ściereczką, gazą lub papierową serwetką. W żadnym wypadku nie zakręcaj słoja! Do fermentacji niezbędne jest powietrze. Po 10 godzinach wymieszaj zakwas. DSC_8261 Drugiego dnia przygotuj identyczną ilość mąki i wody, jak pierwszego dnia. 3/4 szklanki mąki dosyp do powstającego zakwasu, dolej 120 ml przegotowanej wody i wymieszaj. Po 12 godzinach wymieszaj: DSC_8262Trzeciego dnia powtarzamy cały proces: dosypujemy 3/4 szklanki mąki i dolewamy 120 ml przegotowanej wody. Mieszamy, odstawiamy. Po 12 godzinach mieszamy: DSC_8263Czwartego dnia dosypujemy taką samą ilość mąki i dolewamy 120 ml przegotowanej wody, mieszamy i odstawiamy na 3-4 godziny i…gotowe! Masz zakwas! Mój czwartego dnia wygląda tak: DSC_0005Gotowy zakwas powinien mieć takie bąble, jak widać na zdjęciu, a to oznacza, że zakwas jest aktywny. Może nie pachnie fiołkami i nie wygląda zachwycająco, czasami rozwarstwia się, ale zapewniam, że zrobisz z niego dobry chleb 🙂 Gdy już masz gotowy zakwas, sięgnij po przepis i działaj. Słój z zakwasem trzymaj w lodówce, a przed pieczeniem kolejnego chleba wyjmij go z lodówki i podkarm mąką i wodą, pozostaw na 3-4 godziny, żeby bakterie się obudziły i zakwas stał się aktywny.

Najważniejsze jest to, aby Twój zakwas nie spleśniał, nie stał się czarny, siwo-zielony ani fioletowy. Jeśli pojawiła się na nim pleśń lub śmierdzi octem spirytusowym, niech natychmiast wyląduje w koszu na śmieci.Wtedy trzeba zrobić nowy zakwas. Wierzę jednak z Twoje możliwości, zrobienie takiego zakwasu to nic trudnego. Życzę Ci powodzenia w pieczeniu chleba, z przyjemnością obejrzę efekty Twojej pracy. Pochwalić się możesz, przysyłając zdjęcia na adres: niemiesojadka@gmail.com

Uściski! ❤

Reklamy

4 thoughts on “Jak zrobić zakwas

  1. A mnie po 2 dniach stania w lodówce lekko oddzieliła się warstwa wody od reszty. Czy on jest już do wyrzucenia czy wystarczy tylko zamieszać ? Przed pierwszym dokarmianiem po tygodniu stania w lodówce nic się z nim nie działo.

    Polubienie

    • Czasami zakwas może się rozwarstwiać, wtedy trzeba go wymieszać i wszystko powinno być w porządku. Do wyrzucenia jest wtedy, gdy śmierdzi octem albo spleśniał. Jeśli nie jest dokarmiany, to powinien wytrzymać w lodówce do trzech tygodni.

      Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s