Spring rollsy wegetariańskie

Jak cudownie jest mieć chwilę wolnego, włączyć ulubiony audiobook, zrobić kubek herbaty i gotować, gotować! Dziś zrobiłam kolejne podejście do spring rolls, lub jak kto woli, sajgonek. Ostatnio kombinowałam z nadzieniem i nigdy nie byłam tak do końca zadowolona, ciągle coś nie sztymowało, coś było nie tak. Do dzisiaj. Wreszcie się udało! Mimo, że bezmięsne, smakiem przypominają mi…pierogi, za które dałabym się w dzieciństwie pokroić. Nie marudzę już, tylko podaję Ci przepis na niemięsojadkowe zawijasy! Przepis na 12 sztuk:

1/2 drobno posiekanej kapusty pekińskiej

1 średnia marchewka starta na grubej tarce

pół kostki sera typu feta (półtłusty)

pół posiekanej cebuli

1/2 łyżeczki soli

1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu

1/2 łyżeczki mieszanki curry

1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki

1/4 łyżeczki kurkumy

1 łyżka lnu mielonego

olej do smażenia

sos chilli słodko-kwaśny

opakowanie papieru ryżowego (u mnie 12 arkuszy)

Posiekaną drobno kapustę, startą marchewkę i pokrojoną cebulę podsmaż do miękkości na 3 łyżkach oleju. Dodaj pokruszoną fetę, sól, pieprz, curry, mieloną paprykę i kurkumę. Dokładnie wymieszaj, aż masa będzie jednolita. Odstaw, a gdy wystygnie dodaj łyżkę lnu mielonego i wymieszaj.

Każdy arkusz papieru ryżowego mocz 2-3 sekundy w bardzo ciepłej wodzie aż zmięknie i układaj na desce. Nakładaj łyżkę farszu i zawijaj według wskazówek na opakowaniu. Smaż na sporej ilości mocno rozgrzanego oleju z obu stron na złoty kolor. Podawaj z sosem słodko-kwaśnym.

Ja jeszcze się oblizuję 🙂 DSC_8184DSC_8185

 

Reklamy

6 thoughts on “Spring rollsy wegetariańskie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s