Mam niewiele czasu, dlatego dziś od razu przystąpię do rzeczy: kotleciki ziemniaczane z pestkami dyni, fetą i płatkami owsianymi. Z poniższych składników zrobisz około 35 kotlecików wielkości orzecha włoskiego:
6 średniej wielkości ziemniaków
pół szklanki zmielonych pestek dyni
szklanka płatków owsianych
2 ząbki czosnku
2 łyżki sera typu feta
łyżka masła klarowanego
sól, pieprz
łyżka przyprawy pomidorowo-bazyliowej z czosnkiem
olej do smażenia
Ugotuj ziemniaki i jeszcze gorące zetrzyj na tarce i wymieszaj z łyżką masła klarowanego. Dodaj zmielone pestki dyni, przeciśnięty przez praskę czosnek, fetę, płatki owsiane, sól, pieprz i przyprawę i całą masę dokładnie wymieszaj. Pozostaw do ostudzenia na około 40 minut, następnie formuj kulki wielkości włoskiego orzecha, lekko spłaszczaj i smaż, aż będą lekko złote. Zapewniam, że smakują cudownie z sosem koperkowo -cytrynowym, przepis znajdziesz tutaj.
To to zrobię jutro 🙂
Nawet wszystko mam ale dziś już placki z cukinii zaplanowane.
A co do tego dajesz?
Bo chyba nie ziemniaki :p
PolubieniePolubienie
Kotleciki dziś pożarłam polane sosem koperkowym ino! Ale można z sałatką i pomidorem połączyć 🙂
PolubieniePolubienie
a ja zrobilam salatke z zoltej fasolki pomidorow i jajek na twardo.Sos winegret i czubrica zielona.Pycha,polecam
a kotleciki super. I te z cukini rowniez
PolubieniePolubienie
Dzieki:*
PolubieniePolubienie
Pingback: Muffin Case | Smaki Sierpnia