Kotleciki ziemniaczane z pestkami dyni, fetą i płatkami owsianymi

Mam niewiele czasu, dlatego dziś od razu przystąpię do rzeczy: kotleciki ziemniaczane z pestkami dyni, fetą i płatkami owsianymi. Z poniższych składników zrobisz około 35 kotlecików wielkości orzecha włoskiego:

6 średniej wielkości ziemniaków

pół szklanki zmielonych pestek dyni

szklanka płatków owsianych

2 ząbki czosnku

2 łyżki sera typu feta

łyżka masła klarowanego

sól, pieprz

łyżka przyprawy pomidorowo-bazyliowej z czosnkiem

olej do smażenia

Ugotuj ziemniaki i jeszcze gorące zetrzyj na tarce i wymieszaj z łyżką masła klarowanego. Dodaj zmielone pestki dyni, przeciśnięty przez praskę czosnek, fetę, płatki owsiane, sól, pieprz i przyprawę i całą masę dokładnie wymieszaj. Pozostaw do ostudzenia na około 40 minut, następnie formuj kulki wielkości włoskiego orzecha, lekko spłaszczaj i smaż, aż będą lekko złote. Zapewniam, że smakują cudownie z sosem koperkowo -cytrynowym, przepis znajdziesz tutaj. DSC_8119

5 thoughts on “Kotleciki ziemniaczane z pestkami dyni, fetą i płatkami owsianymi

  1. Pingback: Muffin Case | Smaki Sierpnia

Dodaj odpowiedź do Danuta Piotrowska-Kowal Anuluj pisanie odpowiedzi