Gładka zupa kalafiorowa z rozmarynem

To moje drugie podejście do tej zupy. Pierwszy raz gotowałam ją dla przyjaciół w sobotę i niestety popieprzyłam ją z takim rozmachem, że ciężko było przełknąć więcej, niż kilka łyżek. Dziś podeszłam do zadania zdecydowanie spokojniej. Wyszło pysznie! Zachęcam Cię do zrobienia gładkiej zupy kalafiorowej. Składniki:

1 kalafior

1 litr wywaru warzywnego

1 cebula

mały seler

mały por

1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej

1/4 łyżeczki soli

1/4 łyżeczki pieprzu

szczypta chilli

250 ml śmietany 30%

łyżka masła klarowanego

łyżka posiekanych, świeżych igieł rozmarynu

Zagotuj litr wody, dodaj 6-8 kostek mrożonego wywaru warzywnego i wrzuć umytego, podzielonego na różyczki kalafiora.

Na patelni podgrzej 4 łyżki oleju (u mnie olej rzepakowy), i smaż drobno posiekaną cebulę, seler i pora, aż będą złociste i lekko zmiękną. Warzywa z patelni dodaj do gotującego się kalafiora i gotuj zupę na niewielkim ogniu 30 minut.

Zdejmij z ognia, dodaj łyżkę masła klarowanego i przyprawy. Dodaj śmietanę 30% i blenduj całość na gładką masę. Jeśli lubisz, posyp zupę startym parmezanem. Przygotuj kromki chleba, podpiecz je tak, aby były chrupiące i pałaszuj jako dodatek do gładkiej zupy. Zachwyć się smakiem 🙂

ObrazekObrazek

Reklamy

One thought on “Gładka zupa kalafiorowa z rozmarynem

  1. Zupa popieprzona z rozmachem wymiotła wszystko… co było na stole! Nawet obrus….;D
    p.s. zupa zblendowana niekoniecznie na całkiem gładko, też wymiata

    Lubię to

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s