Kotlety z kaszy jęczmiennej i selera naciowego

Znajomi wyjeżdżają na długi weekend w góry i dlatego poprosili mnie, żebym zrobiła im coś bezmięsnego, co będą mogli podjadać. Dostaną więc sporą porcję kotletów z kaszy jęczmiennej, czerwonej soczewicy i selera naciowego. Nie przedłużając zatem, oto składniki na kotlety:

1 szklanka czerwonej soczewicy

1,5 szklanki drobnej kaszy jęczmiennej

10 dużych pieczarek

1 duża cebula

2 łodygi selera naciowego

2 jajka

sól (u mnie różowa sól himalajska)

świeżo mielony czarny pieprz

olej (u mnie rzepakowy)

3 łyżki ziół prowansalskich

Kaszę i soczewicę wypłucz na sitku, wymieszaj razem i zalej wrzącą wodą. Gotuj około 20 minut tak, aby były nawet lekko rozgotowane. W międzyczasie rozgrzej na patelni 4 łyżki oleju, posiekaj cebulę, pieczarki, seler naciowy i smaż je około 10 minut. Dodaj szczyptę soli i dużą ilość świeżo zmielonego czarnego pieprzu. Usmażone warzywa połącz z kaszą, a gdy wystygną, dodaj przyprawy i jajka. Dokładnie wymieszaj. Formuj kotlety, posypuj płatkami owsianymi zmieszanymi z sezamem (u mnie: szklanka płatków owsianych i 4 łyżki sezamu) i smaż na gorącym tłuszczu, aż będą złotego koloru.

Swoją część kotletów zjadłam z czerwonym sosem, który wyprodukował Mąż:

3 duże pomidory

1 czerwona papryka

2 ząbki czosnku

1 ostra papryczka

garść liści bazylii

2 łyżeczki tymianku

3 łyżki oliwy

sól, pieprz, szczypta cukru do smaku

Wszystko razem zmiksuj. Przechowuj w lodówce, lub zagotuj i włóż go do słoików, chociaż u nas nie było takiej potrzeby, bo sos zniknął w mgnieniu oka!

Życzę smacznego!

ObrazekObrazekObrazek

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s