Zupa z botwinki

Nie przepadam za sałatą, owszem. Za to za botwinkę dam się pokroić, przemielić, a dodatkowo oddam pół królestwa i ćwierć królewny. Już trzeci raz tej wiosny ugotowałam wielki gar zupy botwinkowej, tym razem według zasad Kuchni Pięciu Przemian. Biegnij dziś do warzywniaka po dwa pęczki botwinki i bierz się do gotowania! Oto przepis na tę obłędną zupę. Mniam! Co potrzebujesz? Kolejno:

2 litry wrzątku, mrożony wywar warzywny ,liść laurowy, łyżeczkę majeranku

dwa pęczki botwinki, dwie marchewki, dwa korzenie pietruszki, 4 ziemniaki, łyżeczkę kminku, łyżkę masła

1 dużą cebulę, 4 łyżki płatków owsianych

sól, sok z całej cytryny, liście botwiny, pieprz

Zagotuj wodę, dodaj 5 kostek wywaru warzywnego, liść laurowy i majeranek. Pokrój w słupki buraczki, ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i dodaj je do wrzątku. Następnie dodaj łyżeczkę kminku i łyżkę masła. Możesz użyć masło klarowane, jeśli je masz. Po kilku minutach dodaj posiekaną cebulę, dopraw solą i wrzuć płatki owsiane. Gotuj przez 20 minut na niewielkim ogniu, następnie dodaj posiekane liście botwinki, sok z cytryny i pieprz. Gotuj jeszcze około 8-10 minut. Na koniec możesz udekorować zupę kleksem jogurtu. Jeśli jadasz jajka, ugotuj cztery, pokrój w ćwiartki i dodaj do zupy. Smacznego!ObrazekObrazekObrazek

 

Reklamy

2 thoughts on “Zupa z botwinki

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s