Znajomi poprosili, żebym upiekła dla nich „coś obiadowego bez mięsa, co da się zjeść z chlebem, surówką albo z sosem”. Proszę, upiekłam więc pasztet. Śmiało można go położyć na chlebie i wszamać na zimno, lub zjeść na gorąco z sałatką z kiszonych ogórków albo buraczków. Ponieważ sama kocham warzywne pasztety to połowa jest moja i znika z talerzy w okamgnieniu. Zjedliśmy pasztet z sałatką z ogórków w zalewie curry, która zrobiłam zeszłego lata. Jeśli chcesz upiec pasztet, musisz mieć:
2 szklanki suchej kaszy gryczanej
1 szklanka suchej kaszy jaglanej
2 średnie marchewki
kawałek pora
2 łodygi selera naciowego
1 duża cebula
plaster korzenia selera
4 liście laurowe (lub 2 łyżeczki mielonych liści)
4 ziarna ziela angielskiego
6 pieczarek
1,5 szklanki pestek dyni
łyżeczka lubczyku
łyżeczka majeranku
łyżeczka tymianku
sól i pieprz (wg uznania)
1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki startego świeżego imbiru (możesz użyć mielony z torebki)
5 łyżek oleju do smażenia warzyw
Kaszę gryczaną zalej wrzątkiem i ugotuj do miękkości, może być tez lekko rozgotowana. Podobnie kaszę jaglaną, wypłucz pod bieżącą wodą, zalej wrzątkiem, dodaj łyżeczkę masła i gotuj około 20 minut. Pozostaw do wystudzenia.
Zetrzyj na tarce z grubymi oczkami marchewki, seler, drobno posiekaj por oraz seler naciowy (na kawałki ok.1,5 cm), cebulę, liście laurowe i ziele angielskie i smaż na gorącym oleju około 10 minut.
Pieczarki posiekaj drobno. Pestki dyni musisz zmielić, ja zrobiłam to w młynku do kawy, raz dwa z pestek robi się piękny dyniowy proszek.
Usmażone warzywa połącz ze wszystkimi przyprawami, wymieszaj i połącz z kaszą gryczaną, jaglaną i pieczarkami. Całość blendujesz na gładką masę. Możesz zrobić to partiami, tak jak ja to zrobiłam. Stopniowo do usmażonych warzyw dokładałam kaszę, żeby nie zamordować mojego staruszka blendera 😉 W międzyczasie dodajesz zmielone pestki dyni i całość razem porządnie wyrabiasz, najlepiej zrobić to rękami, łyżką będzie niewygodnie. Jeśli będzie zbyt mało pieprzne lub słone, śmiało dodaj więcej przypraw.
Piekarnik rozgrzej do 200 stopni, masę ułóż w brytfance wyłożonej papierem do pieczenia i piecz ją 30 minut. Ja wypełniłam masą brytfankę 20cmx20 cm. Na pierwszym zdjęciu widać 1/4 pasztetu. Smacznego! ❤
musi byc pychotka:) jestem pewna
PolubieniePolubienie
jest pyszny, serio 🙂
PolubieniePolubienie
zrobie golabki z jaglanej,tylko Gesslerowa podpowiada,zeby je podsmazyc i dopiero dusic lub zapiec.Sprobuje tak zrobic
PolubieniePolubienie
Następnym razem tez tak zrobię, że zapiekę z sosem 🙂
PolubieniePolubienie