Pasztet z kaszy gryczanej i pestek dyni

Znajomi poprosili, żebym upiekła dla nich „coś obiadowego bez mięsa, co da się zjeść z chlebem, surówką albo z sosem”. Proszę, upiekłam więc pasztet. Śmiało można go położyć na chlebie i wszamać na zimno, lub zjeść na gorąco z sałatką z kiszonych ogórków albo buraczków. Ponieważ sama kocham warzywne pasztety to połowa jest moja i znika z talerzy w okamgnieniu. Zjedliśmy pasztet z sałatką z ogórków w zalewie curry, która zrobiłam zeszłego lata. Jeśli chcesz upiec pasztet, musisz mieć:

2 szklanki suchej kaszy gryczanej

1 szklanka suchej kaszy jaglanej

2 średnie marchewki

kawałek pora

2 łodygi selera naciowego

1 duża cebula

plaster korzenia selera

4 liście laurowe (lub 2 łyżeczki mielonych liści)

4 ziarna ziela angielskiego

6 pieczarek

1,5 szklanki pestek dyni

łyżeczka lubczyku

łyżeczka majeranku

łyżeczka tymianku

sól i pieprz (wg uznania)

1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej

1/2 łyżeczki startego świeżego imbiru (możesz użyć mielony z torebki)

5 łyżek oleju do smażenia warzyw

 

Kaszę gryczaną zalej wrzątkiem i ugotuj do miękkości, może być tez lekko rozgotowana. Podobnie kaszę jaglaną, wypłucz pod bieżącą wodą, zalej wrzątkiem, dodaj łyżeczkę masła i gotuj około 20 minut. Pozostaw do wystudzenia.

Zetrzyj na tarce z grubymi oczkami marchewki, seler, drobno posiekaj por oraz seler naciowy (na kawałki ok.1,5 cm), cebulę, liście laurowe i ziele angielskie i smaż na gorącym oleju około 10 minut.

Pieczarki posiekaj drobno. Pestki dyni musisz zmielić, ja zrobiłam to w młynku do kawy, raz dwa z pestek robi się piękny dyniowy proszek.

Usmażone warzywa połącz ze wszystkimi przyprawami, wymieszaj i połącz z kaszą gryczaną, jaglaną i pieczarkami. Całość blendujesz na gładką masę. Możesz zrobić to partiami, tak jak ja to zrobiłam. Stopniowo do usmażonych warzyw dokładałam kaszę, żeby nie zamordować mojego staruszka blendera 😉 W międzyczasie dodajesz zmielone pestki dyni i całość razem porządnie wyrabiasz, najlepiej zrobić to rękami, łyżką będzie niewygodnie. Jeśli będzie zbyt mało pieprzne lub słone, śmiało dodaj więcej przypraw.

Piekarnik rozgrzej do 200 stopni, masę ułóż w brytfance wyłożonej papierem do pieczenia i piecz ją 30 minut. Ja wypełniłam masą brytfankę 20cmx20 cm. Na pierwszym zdjęciu widać 1/4 pasztetu. Smacznego! ❤ ObrazekObrazekObrazekObrazek

 

Reklamy

4 thoughts on “Pasztet z kaszy gryczanej i pestek dyni

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s