Zupa z soczewicą według kuchni Pięciu Przemian

Jestem na etapie wypróbowywania przepisów z książki Anny Czelej „Wiosna w kuchni Pięciu Przemian”, która na swoim blogu polecała Sowa . Na pierwszy ogień poszła zupa kalafiorowa, natomiast dzisiaj mam zupę z soczewicą i brązowym ryżem. Aby ją zrobić, Autorka poleca użyć składników w takiej kolejności:

2 litry wrzątku, 1 liść świeżego lubczyku, 1 garstka świeżego tymianku, 1 liść laurowy

1 łyżeczka masła, 5 ziemniaków, 1/2 szklanki czerwonej soczewicy, 1 łyżeczka sproszkowanej papryki czerwonej.

Na 2 łyżkach oliwy podduszasz: kilka pokrojonych pieczarek, 1 pokrojoną słodką paprykę, 1 pokrojoną cebulę, 1 posiekany ząbek czosnku, 1 łyżkę świeżego oregano, 1 gałązkę świeżego rozmarynu, 1 łyżeczkę bazylii

Podduszone składniki wrzucasz do wrzątku, a następnie dodajesz:

szczyptę czarnego pieprzu, szczyptę ostrej papryki, 2 ziarenka ziela angielskiego, 1/2 szklanki brązowego ryżu, sól, 1 łyżeczkę sosu sojowego, 2 łyżeczki przecieru pomidorowego, 1 łyżkę natki pietruszki

Na koniec ugotowaną zupę posypujesz świeżym koperkiem.

W przepisie zaznaczono, aby dodawać składniki w dokładnie takiej kolejności, więc wgapiałam się w niego jak sroka w gnat, aby niczego nie pomylić. Niestety, świeży rozmaryn, bazylię i oregano musiałam zastąpić suszonymi, ponieważ w moim parapetowym ogródku rośnie dopiero szczypiorek. Tak czy inaczej zupa jest niezła, przyjemnie rozgrzała mnie po dłuższym niedzielnym spacerze. ObrazekObrazekObrazek

Reklamy

One thought on “Zupa z soczewicą według kuchni Pięciu Przemian

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s