Brukselka z orzechami laskowymi i żurawiną

Lubisz brukselkę? Ja bardzo. Zdaję sobie sprawę z tego, że nie każdemu odpowiada jej  charakterystyczny smak, ale dzisiaj chcę ci zaproponować brukselkę z nietypowymi dodatkami. Co potrzebujesz:

pół kilograma brukselki

trzy ząbki czosnku

garść suszonej żurawiny

garść orzechów laskowych

sól, pieprz

olej (u mnie rzepakowy)

 

Brukselkę pokrój w plastry. Kompletnie nie przejmuj się tym, że może się lekko rozlatywać. Rozgrzej olej i podsmaż na nim zmiażdżony czosnek, a następnie dodaj pokrojoną brukselkę. Smaż ją kilka minut, dodaj sól i pieprz według uznania i smaku, a następnie dorzuć suszoną  żurawinę i orzechy laskowe. Całość wymieszaj i smaż do momentu, aż brukselka zrobi się miękka i miejscami lekko brązowa. Zjadaj ze smakiem, moim zdaniem najlepsza jest gorąca, prosto z patelni.  ObrazekObrazekObrazekObrazek

Reklamy

3 thoughts on “Brukselka z orzechami laskowymi i żurawiną

  1. Polecam wszystkim te pyszna sałatkę. Ci co nie przepadają za ta zdrowa kapuska szczególnie powinni wypróbować przepis. Przy tym ślicznie wyglada. Jest ozdoba talerza. Dziękuje za przepis. To najlepsza brukselka jaka jadłam!!!

    Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s