Dzisiaj po raz pierwszy wykorzystałam nowy przepis na zupę, który pojawił się w jednym z wydań „Palce Lizać” i przyznam, że jestem bardzo zadowolona. Prosta do zrobienia, a jaki smak! Spróbujesz? Oto składniki, z których zrobisz tę zupę:
1 litr wywaru warzywnego
2 marchewki pokrojone w plasterki
2 łodygi selera naciowego
4 zmiażdżone ziela angielskie
3 liście laurowe
3 ząbki czosnku
cebula
3 łyżki oliwy
400 g kapusty włoskiej pokrojonej w paski
łyżeczka liści szałwii (ja użyłam suszoną szałwię)
sól
pieprz
Rozgrzej oliwę i usmaż cebulę z czosnkiem, dodaj liście laurowe (mogą być mielone), ziele angielskie, pokrojony seler naciowy i smaż 2-3 minuty.
Dodaj marchewkę, kapustę, dopraw solą i pieprzem i smaż kilka minut, żeby kapusta lekko zmiękła. Wlej wywar i gotuj zupę około 30 minut na niewielkim ogniu.
Pod koniec gotowania dodaj łyżkę szałwii.
Ale masz uroczą miseczkę ^^
PolubieniePolubienie
kokilkę, kochana 🙂
PolubieniePolubienie
dobra zupka,mniam
PolubieniePolubienie